Sabtu, 24 Januari 2015

Cara saya menabung ♡

Assalamualaikum and selamat malam guys




Percayalah sekarang target utama afifah adalah iPhone! Yes i want to buy iPhone! Nak iPhone kan ? So mari lah kita start menabung wahai adikku sekalian :))))

Macam mana nak mula tanam minat menabung ? Haa meh sini hakak nak ajar. Hewhew :p Ajar kononnya. Haha. Sebab afifah memang guna tips nih pun sekarang. Taktau lah korang menjadi ke idokkkk. Tapi afifah so far menjadi laaa. Taktau la sampai bila menjadinya tu kan. Hopefully menjadi sampai duit cukup nak beli iPhone. Kahkahkah :p




SATU -
Beli tabung yang kita rasa menarik supaya kita lebih minat nak menabung. Nie pun agak penting tau. Bila kita beli tabung yang comel and cute, baru lah semangat nak menabung tuh berkobar-kobar kan. Rasa macam tak sabo nak isi duit dalam tabung tu and tunggu duit dalam tabung tu penuh. So korang better beli tabung yang more to vintage and cuteeee okay. Kalau nak beli tabung atm macam dalam picture tu pun okay. Cute hape kan. Terpulang lah okay. Boleh beli dekat mall. Dekat daiso, mr.diy and kedai lain2 pun ada jual tabung yang super cute. Kalau nak yang lelawo tapi harga murah bole beli dekat kedai rm2. Ekeke ;p Tapi kan kan kan , afifah guna tabung yang dapat free masa beli ice watch je -,-




DUA -
Letak dekat tempat yang kita rasa senang nak masukkan duit dalam tuh. Contoh korang letak bawah katil, cerr fikir tak ke susah nak masukkan duit? So disebabkan tu jugak boleh hilang rasa minat nak menabung tuh. So disarankan korang letak atas meja make up ke, meja belajar ke. Terpulang lah okay. Janji korang isi duit dalam tuh. Tapi jangan letak dekat toilet pulak eh. Hihi




TIGA -
Tulis target dekat tabung tuh. Contoh nak beli ipad ke, nak pegi umrah dalam usia muda ke. Macam afifah sendiri target nak beli iPhone so afifah akan tulis and tampal dekat tabung tuh. Bila tengok je tabung tu akan lagi rasa semangat nak tunggu duit banyak. And semangat nak menabung tuh berkobar-kobar. Gittuww. Kalau nak best lagi bole google free labels , edit, tulis target korang. Contoh nak beli dslr then print. Bila dah print gunting elok2 then lekat dekat tabung. Lagi korang rasa semangat nak menabung. Tabung tu pun cute je. Hewhewhew

Okay cukuplah 3 tips tu dulu eh. Btw nie lah salah satu tips afifah menabung. So far berkesan lah. Tapi macam lawak je kan cara afifah menabung. Hehe. Hopefully semangat afifah nak menabung sampai duit cukup nak beli iPhone. So korang jomlah kita start kempen menabung. Hahaha. Nanti boleh beli benda yang kita idam or angan2 tercapai Gittuwww. So jom kita menabung ramai2 mehhhhh! Nanti bila tercapai boleh kembang kempis idung sebab tercapai dengan usaha kita sendiri. Usaha menabung. Walawehhh kuat betol berangan -,-


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

ツ Want to comment ? Here! ツ